Beymen Plise

Plise ısıya dayanıklı ve katlaması kolay, çabuk şekil alan kumaş, kağıt yada deri parçasını belirlenen simetri çerçevesinde var olan makineler yardımı ile istenen şekilde katlama işine denir. Birden fazla plise türü vardır. Yatay ve dikey olarak tercihe göre belirlenerek yapılabilinir. Ülkemizde genellikle yatık türden pliseler bilinir ve üretim genellikle yatay üzerine olur. Plise sadece tekstil sektöründe değil bunun dışında bir çok sektörde görebileceğimiz bir katlama şekli olarak karşımıza çıkmaktadır. Kullanım alanları sayıca fazladır. Yapılacak her kumaş yada kağıt, deri parçası için ölçüler ve derinlik aynı zamanda makinelerin verdiği ısı farklıdır. Bu sebeple üretimin doğru şekilde olabilmesi için özenle ve sabırlı şekilde çalışılmalıdır.

Beymen Plise Nedir?

Beymen Plise mevcut kumaşı bir ters bir düz şekilde katlama yani sırasıyla iki tarafa da katlanarak yapılan bir işlemdir. Yapılacak ürünün özelliğine göre katlama sayısı arttırılabilir veya azaltılabilinir. Katlamalar arasında boşlukta verilebilinir. Katlama işini sadece makineler yapabilir ve bu makineler sadece plise yapımında kullanılır. Her makine birden fazla plise çeşidi yaptığı gibi sadece tek model üzerinden devam eden makinelerde vardır. Beymen plisenin diğer adı Kanun plise olarak geçer. Kullanılan sektöre bağlı olarak Beymen Plikaşe olarak da bilinir.

Beymen Plise Modelleri

Beymen Plise modelleri Sipariş üzerine yapılan boşluklu ve boşluksuz olarak yapılabilir ve üretilecek ürüne göre boşluk sayısı arttırılabilir. Uzun kısa fark etmeksizin her kumaş yada deri parçası üzerine uygulanabilir. Halk dilinde fırfırlı olarak bildiğimiz sistem aslında beymen plisedir. Fabrikalarda seri üretim halinde de üretilebilir. El yordamı ile de küçük ya da büyük çaplı terzilerde de yapılabilir.

Beymen Plise Nerelerde Kullanılır?

Beymen Plise modelleri genellikle etek ve perdeler üzerinde ön plana çıkar. Bunun dışında iç giyim, okul kıyafetleri, döşemelik kumaşlarda da kullanılır. Ayrıca her evde, kış bahçelerinde, mağaza ve ofislerde aynı zamanda cafelerde de kullanılabilir. En çok kullanım alanı perdelerdir. Perdeler üzerinde hoş görünür ve şık durur. Aynı zamanda dik ve yatay olarak da yapılan kesimler sayesinde farklı bir tarz oluşturulup beğeniye sunulur.